Teslát alapítsak vagy Jamie Oliver legyek?

“Légy önmagad! Mindenki más már foglalt.“ 

Oscar Wilde-nak igaza van! Valószínűleg azzal is egyetértene, hogy az üzleted is akkor lesz igazán sikeres, ha önmagad vagy benne.

 

A logókról, színekről és cégnevekről szóló előző cikkeink kapcsán érdekes beszélgetésünk volt egy friss vállalkozóval, aki az ott szereplő elvek mentén korábban már kitalálta a cége nevét, logóját és arculatát - de KÉTSZER! 

Két különböző elképzelése is volt, amik abban különböztek, hogy az egyik a saját nevén és személyiségén alapult, a másik egy személyétől független arculat volt. 

Sokáig képtelen volt dönteni köztük, végül a személyes verzió mellett tette le a voksát. Eközben pedig nemcsak nevet és arculatot, hanem stratégiát is választott magának.

 

Miről is szól ez a döntés?

A személyes márka, énmárka, personal branding kifejezésekre sokan már immunisak, annyira tele van velük az internet... De nem ússzuk meg, hogy foglalkozzunk velük, mert átszövik az életünket. Ráadásul valójában nagyon izgalmas téma!

“Civilben” is találkozhatunk az énmárka kérdésével, például ha előléptetést szeretnénk vagy állásinterjúra készülünk, és szeretnénk megmutatni, hogy mi vagyunk a legalkalmasabb jelöltek. Sőt, párválasztásnál is fontos szerepet kap! Ezért is került ide a páva ;) 

Akinek pedig saját vállalkozása van vagy lesz, az már valószínűleg a legelső lépéseknél szembesült azzal a dilemmával, hogy a cégének milyen stílusa legyen, az arculat és a kommunikáció mennyire épüljön az ő személyére. A névválasztásról írt cikkeinkben is foglalkoztunk ezzel: ha az alapító személy neve alatt fut a vállalkozás, akkor a személye egybeforr a márkával. Mint a címbeli Jamie Olivernek.
 

Mit közvetít a személyes márkánk?

Van egy személyiségünk, kisugárzásunk, és van egy vagy több termékünk, szolgáltatásunk. Hogy lesz ezekből valódi márka?

Két dologra van nagy szükségünk ehhez: önismeretre és stratégiára. E kettő alapján tudjuk felépíteni azt, hogy milyen nyomot szeretnénk hagyni másokban, mit szeretnénk közvetíteni a cégünkön keresztül.

Jeff Bezos híressé vált mondása, hogy a személyes márkád az, amit mások akkor mondanak rólad, amikor kimész a szobából. Ez tulajdonképpen egy-egy cégre ugyanígy igaz: a márkaépítés arról szól, hogy azt igyekszünk irányítani, mire asszociáljanak az emberek, amikor meghallják a vállalkozásunk nevét.

Sőt! Egy jól felépített, erős márka fordított irányban is hat: amikor az emberekben felmerül az a probléma vagy igény, amire mi illetve a mi termékünk vagy szolgáltatásunk (is) megoldást tud adni, akkor automatikusan mi jutunk eszükbe, hozzánk fordulnak, tőlünk vásárolnak, sőt, még ajánlani is fognak minket.

 

Érdemes rendszeresen feltenni magunknak a kérdést: 

Mit jelent a márkánk nekünk, és mit az ügyfeleinknek?
 

 1. Először is legyen egy kiforrott elképzelésünk arról, hogy milyen értékeket, üzeneteket szeretnénk közvetíteni az emberek felé!

  Az első lépésen, a téma és a kapcsolódó értékek meghatározásán valószínűleg már átesett, aki ezeket a sorokat olvassa: ha létrehoztunk egy vállalkozást, annak jó esetben nemcsak az az oka, hogy “valamiből sok pénzt kéne csinálni”, hanem van egy számunkra fontos téma és cél, amiért dolgozunk - és persze mellesleg nem lenne baj, ha jól jövedelmező is lenne :)
   
 2. Ha megvan a téma, a termék vagy szolgáltatás ötlete, akkor jöhet a pozicionálás, amelynek során meghatározzuk a helyünket a piacon és definiáljuk, hogy pontosan kiket szeretnénk megszólítani
   
 3. Ezt bontsuk alá minél mélyebben: gondoljuk át, hogy a célközönség a témánkkal kapcsolatban mire vágyik: neki milyen szükségletei vannak, milyen jellemzői vannak annak a terméknek vagy szolgáltatásnak, amit nagyra értékel, milyen stílusú vizuális elemek között érezné jól magát a weboldalunkon vagy élőben, milyen hangvételű kommunikációra vágyik.
   
 4. Ennek figyelembe vételével meg kell határoznunk, mik azok az erősségeink, amikben mi jobbak vagyunk/leszünk a konkurenciánál, amikben különlegesek vagyunk, amitől megjegyezhetők leszünk, ami a nevünket a kiváló minőséggel és egyéb pozitívumokkal köti össze a közönségünk fejében - és ezt kell tükröznie a márkánknak, úgy, hogy az hiteles legyen.
   
 5. Az ezekre születő válaszokat a saját stílusunkra hangolva tervezhetjük meg az ideális arculatunkat - és magát a nevet is, ami így lehet elegáns, bohókás, rejtélyes, meglepő, vicces, letisztult, egzotikus, tradicionális, netán polgárpukkasztó, de mindenképp egyedi és olyan, amit magunkénak érzünk.
   

Előfordulhat, hogy bár a szándék jó, valami mégis félrecsúszik és egészen másmilyen értelmezések születnek a fogadói oldalon, mint amit a tulajdonos gondolt. Ez néha kifejezetten kellemetlenül tud elsülni, pedig minél inkább személyes kötődésű a márka, a tulajdonosának annál nehezebb objektíven látnia a nevét és az imidzsét.

Ismerünk olyan személyi edzőt és életmódtanácsadót, akinek gyerekkora óta Zsömi volt a beceneve. Irgalmatlan nehéz volt a barátainak és a marketingesének lebeszélni őt arról, hogy olyan néven indítsa el a nagyközönség számára a programjait, amiben benne van a Zsömi is, hiszen ő nagyon szerette. Végül belátta, hogy egyszerre komolytalan és a fitt életmóddal is teljesen összeegyeztethetetlen ez a név, és egy olyat választott helyette, ami sokkal vonzóbb volt a célcsoportja számára. Ahhoz az arculathoz ő maga is gyorsan “hozzáérett”: professzionális megjelenéssel és frappáns kommunikációval lépett a piacra az addigi bátortalan barátkozós helyett, és anélkül, hogy feladta volna az egyéniségét, azóta is lubickol benne.

Fontos, hogy a kívülről terelgetéssel nagyon óvatosan kell bánni: Nem vezet jóra, ha valaki leszerződik olyan külsős marketingesekkel, akik csak a tevékenységét, termékét veszik górcső alá és az ő egyéniségét figyelmen kívül hagyják. Kialakíthatnak neki bármilyen profi arculatot, menedzselhetik kiválóan az online megjelenéseit, de soha nem lesz harmonikus az eredmény, ha az EMBER kimarad a stratégiából.

Aki velünk dolgozik, annak nemcsak a stratégiai vagy technikai elképzeléseire figyelünk, hanem a személyiségére, saját stílusára is. Ezért az ügyfelek általában nagyon hálásak, de olyan is van, aki először zavarba jön, mert a közös munkánk kezdetéig nem is nagyon kellett elgondolkoznia azon, hogy ő illetve a márkája miben különleges, milyen értékekkel bír.

Például tegye fel a kezét az a fotós, akinek a logója vagy legalábbis a kezdeti logótervei nem tartalmaztak egy blendét vagy objektívet! 

Aki (még) nem foglalkozott sokat azzal, hogy tartalommal töltse meg a márkáját, annak logikusan hangzik, hogy egy fotós vállalkozásnak valami ilyen jellegű arculat kell. De amint többet sikerül megtudnunk az illetőről, a stílusáról, motivációjáról, céljairól, akkor kinyílik a világ! Így már sokkal több lehetőség lesz a névválasztáskor, logótervezéskor, grafikai tervezéskor megmutatni azt, hogy ő mitől egyedi.

 

Mikor nem jó ötlet a nevünkön alapuló személyes márka építése?

Ha nem egyénként, egyszemélyes vezetőként vagy szakemberként szeretnénk márkát építeni, hanem olyan céget húzunk fel a saját nevünkre, amit idővel majd bővíteni is szeretnénk (a méretét, portfólióját), azzal a személyesség előnye mellett kockázatokat is vállalunk:

Ha a vezető személye és az ő személyes kapcsolatépítése jelenti az üzletszerzés fő pillérét, az később az üzleti és marketingstratégiát erősen korlátozhatja. 

Emellett a személlyel és a céggel esetlegesen történő negatív események egymásra is hatnak: ha például a vállalatra versenyhivatali bírságot rónak ki, az a vezető megítélésére is erős hatással van, ha pedig a vezető magánemberként valamilyen vétséget követ el, azzal a cégét is beboríthatja.

Tehát ha nem akarunk életre szóló egyenlőségjelet tenni a személyünk és a cégünk közé, akkor megfontolandó egy másik név és stratégia.

 

Választhatunk hibrid megoldást is!

A személyes vagy céges márka dilemmájának méregfogát sok cég húzza ki ügyesen azzal, hogy bár a cégnév és a vezető neve nem azonos, a vállalat kommunikációjában nagyon hangsúlyos, hogy ki a vállalat arca, esze, lelke - itt jön a képbe a címben említett Elon Musk a Tesla élén, vagy gondoljunk az Apple-re és Steve Jobsra. Mindenki össze tudja kötni őket annak ellenére, hogy a név vagy márkajelzés nem a vezető nevéből született. Ilyenkor a céges és a személyes márka egymást erősíti

Egy egész másfajta példa a Queen és Freddy Mercury, a U2 és Bono... A zenei világban is működik ugyanez! :) De igaz ez tánctársulatra, kerámiaműhelyre, jogsegélyirodára, pénzügyi tanácsadó cégre, építési vállalkozásra és még ezer más dologra, ahol többen dolgoznak együtt, de van egy arca a csapatnak, aki megszemélyesíti azt a közönség számára.

Láthatjuk, hogy mindegyik változatnak megvannak az előnyei és hátrányai, így csak egyedi mérlegelés alapján lehet dönteni.

Ha letettük a voksunkat valamelyik mellett, akkor annak mentén tudjuk megalkotni a marketing- és kommunikációs stratégiánkat is. 

Ez alapján fognak eldőlni olyan mellékesnek tűnő, de ügyfélélmény szempontjából fontos operatív részletek is, hogy például a weboldalon legyen-e fotó és pár bekezdés a vezetőről, és ha nem egyéni vállalkozóról van szó, akkor a csapatot is bemutassuk-e, és mindenkit vagy csak a vezetőket stb.

Ha túl sok a bizonytalanság ezekben a kérdésekben, a sokrétű tapasztalattal bíró Raccoon csapat szívesen segít ebben az izgalmas alapítós időszakban mindenkinek, aki nyomot szeretne hagyni a világban a márkájával!

Raccoon Lab - Minden jog fenntartva 2014 - 2024