Nők a bizniszben - Mit tanulhat tőlük a világ?

A gendersemlegesség korában megosztó téma a férfiak és nők közti különbségekről beszélni bármilyen tekintetben, de egy nőnapi cikk erejéig vállaljuk ezt a kockázatot, mivel olyan szempontokról van szó, amik bármelyik cégnek hasznára válhatnak.

A Raccoon-csapat ismerősei között van női IT-termékmenedzser, páncéltörőket tesztelő katona (!!), notebook-szervizes, rendőr, frontend-fejlesztő, biztonsági őr, vezérigazgató-helyettes, súlyemelő – ezek a szakmák tipikusan férfiasnak számítanak. Neked is vannak ilyen példáid? 

Aki nyomon követi a Cápák között műsort, az sok ambiciózus vállalkozónő történetét ismerhette már meg a képernyőről. A Forbes rendszeresen közzéteszi a legbefolyásosabb nők listáját az üzleti világból, a médiából, a közéletből és a kultúrából, emellett egyre több cikket, műsort szentelnek sikeres női vállalkozók történetének. A siker persze nem feltétlenül árbevételt vagy cégméretet jelent, hanem lehet az egy szuper ötlet vagy nehéz helyzetben való kitartás és fejlődés, egy nemes küldetés megvalósítása. 

Ezek a nők és a körülöttük dolgozó férfiak biztosan sokat tanulnak egymástól. De mi is az, amit a nők taníthatnak a férfiaknak és akár egész cégeknek?

Az elmúlt néhány évben több kutatás is arra kereste a választ, hogy válsághelyzetben milyen vezetői képességekre van szükség, és hogy milyen típusú vezetők tudnak legjobban helytállni ilyenkor (ezt cégek és országok szempontjából is érdemes vizsgálni).

Az eredmények alapján a krízishelyzeteket a női vezetők jobban kezelik, nemcsak az objektív mutatók alapján, hanem a kollégáik, beosztottjaik értékelése szerint is.

Ennek oka az lehet, hogy bizonytalan helyzetekben éppen azokra a képességekre van nagy szükség, amelyekben a nők rendre jól teljesítenek. Az valószínűleg nem éri váratlanul az olvasót, hogy a felmérések szerint mások motiválásában és fejlesztésében, kommunikációban és együttműködésben a nők egyértelműen jobbnak bizonyulnak, de emellett tanulási hajlandóságban is megelőzik a férfiakat, válsághelyzetben pedig meglepő módon a kezdeményezésben is magasabb pontszámokat kaptak.

A kutatók szerint ma a munkavállalóknak, együtt dolgozó csapatoknak elsősorban arra van szükségük, hogy a vezetőik maguk is hajlandóak és képesek legyenek tanulni, őszinték legyenek magukkal és a munkatársakkal, inspiráló jó példával járjanak elöl, támogassák az ő fejlődésüket a nehéz időkben is, és kellő érzékenységgel reagáljanak a mindannyiunkat érintő stresszre és szorongásra.

Ezekben természetesen sok férfi is jeleskedik, és szerencsére egyre több olyan cégtulajdonos és menedzser van, aki a konkrét üzleti döntéseken kívül a vezetői képességek fejlesztését is elengedhetetlennek tartja.

Akár vezetőként, akár beosztottként, akár egyéni vállalkozóként olvasod ezt, érdemes átgondolnod, hogy a felsorolt erősségek mennyire jellemzik a te cégedet, környezetedet, és melyikben van még lehetőség még jobbnak lenni. Hosszú távon egészen biztosan versenyelőnyt jelentenek ezek! 

Nyitott gondolkodást és sok sikert kívánunk, a hölgyeket pedig köszöntjük Nőnap alkalmából!

 

Raccoon Lab - Minden jog fenntartva 2014 - 2024