Kezeld úgy a weboldalad tartalmát, mint a profik!

Ahogy a weboldal tervezése, fejlesztése során figyelembe vesszük a látogatók igényeit, ergonómiai elvárásait, hogy a lehető leggyorsabban, kellő és releváns információt találjanak az adott weboldal témájával kapcsolatban, gyorsan legyenek képesek rendelni egy webáruházban, úgy a weboldal készítés során létrehozott adminisztrációs felületet is igyekeztünk a lehető legegyszerűbbé tenni, hogy a weboldal üzemeltetője az értékes idejét ne felesleges adminisztrációval töltse, hanem nagyon rövid idő alatt, egyértelmű lépésekben képes legyen a weboldal tartalmát testreszabni. A weboldal készítését követően ezt az adminisztrációs felületet bemutatjuk, betanítjuk a tulajdonosok számára, hogy készség szinten el tudják sajátítani, rávilágítunk összefüggésekre és közben a weboldal kezelésével kapcsolatban tippeket, javaslatokat teszünk. 

Bármennyire is igyekszünk a lehető legegyszerűbb adminisztrációs felületet létrehozni, tisztában vagyunk vele, hogy megrendelőink átlagos számítógép felhasználók és például nem grafikusok vagy programozók. Ezért arra gondoltunk, hogy a legtöbb felénk irányuló kéréssel kapcsolatban összeszedünk pár olyan alkalmazást/weboldalt, ami mélyebb informatikai vagy webmester tudás nélkül segít a mindennapokban, hogy igazán profi tartalomkezelővé válhassanak. 

Profi fotók beszerzése ingyen?

Az internetről beszerzett fotókkal az a probléma, hogy nincs tisztázva azok felhasználási joga, így akár bajba is kerülhetünk, ha jogosulatlanul használjuk valaki fényképeit. A legtöbb esetben figyelmeztetéssel, ügyvédi levéllel “megússza” az illetéktelenül használó, ám előfordul olyan is, hogy egyből egy jelentős kártérítési igény érkezik. 

Szerencsére már létezik több olyan weboldal, ahonnan saját részre, jogi következmény nélkül tölthetünk le kiváló minőségű képes és videós tartalmakat. Ezek közül hoztunk el nektek két oldalt is.

Pexels.com

A pexels egy elég jópofa gyűjtemény, ahol magyar nyelven keresgélhetünk képeket és videókat. Minden tartalom ingyenes, csupán néhány alapvető szabályt vegyünk figyelembe a licenszeléssel kapcsolatban. 

Erről ezen az oldalon található információ: https://www.pexels.com/hu-hu/license/

Pixabay.com

A https://pixabay.com/hu/ oldal is tud magyarul, ami itt is megkönnyítheti a munkát, keresgélést, ám a Pexels.com oldalhoz képet itt sokkal több típusú tartalmat találhatunk:

  • Fénykép
  • Illusztráció
  • Vektor
  • Videó
  • Zene

További előnye a Pexels.com oldalhoz képest, hogy kifejezetten üzleti célokra is használható a tartalma, a készítő engedélye és díjazása nélkül.

Erről részletesebben ezen az oldalon olvashatunk: https://pixabay.com/hu/service/license/


Háttérkép eltávolítása egyszerűen

Első sorban a webáruházat üzemeltető ügyfeleink számára visszatérő probléma, hogy hogyan tudják bizonyos képekről, például a saját kis lightboxban készített képekről a bemutatandó termék háttérképét eltávolítani. 

Erre van egy grafikai tudást nem igénylő weboldal: a https://remove.bg

A használata pedig végtelenül egyszerű: a feltöltött kép kielemzését követően eltávolítja a szükségtelen hátteret. (Sőt, be is tud tenni a helyére egy másikat)

Amennyiben a képen olyan elemet is háttérképnek vél, amelyet nem kellett volna eltávolítania lehetőségünk van azt visszaállítani sima “satírozással” a képen.

Most már rendelkezik telepíthető programmal is, így nem szükséges a weboldalt sem meglátogatni, az alkalmazásba bedobjuk a képeket és kiexportálja a megfelelő mappába.

Az árak:

  • 0.25MP (625 x 400px) kép előnézetek mindig ingyenesek lesznek (ez sima termékfotónak teljesen jó lehet)
  • Ha az API-t vagy asztali programot szeretnénk használni, akkor 0.25 remove.bg creditet használ el képenként. (Az első 50 egyébként ingyenes)
  • Ha 25MP-es (6250 x 4000px) méretű képeket szeretnénk kinyerni, akkor pedig 1 kredit kerül felszámolásra alap esetben (amely előfizetéssel még olcsóbbá tehető). 

A creditek megvásárlásáról a weboldal “Priceing” menüpontjában található információ.

Ezt az API-t, egyedi kérésre a webáruház vagy weboldal adminisztrációs felületébe is be tudjuk kötni, így ott, feltöltés után közvetlenül tudja a képeket módosítani, nem szükséges külön megcsinálni a remove.bg oldalon. Ezzel kapcsolatban munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre a sales@raccoonlab.hu email címen.

Képek fájlméretének csökkentése minőségromlás nélkül

Gyakran előforduló probléma, hogy az ügyfelek kérik, hogy a weboldal ne készítsen úgynevezett thumbnail képeket feltöltés során, hanem az eredeti képet jelenítsük meg, ezzel elkerülve, hogy a képet megváltoztató algoritmust lefuttatva esetleg a képen jelentős minőségi romlást eredményezzen.

Ám létezik egy weboldal, ahol a képeket feltöltve, (bizonyos keretek között) ingyenesen tömöríthetőek be a képek, minőségromlás nélkül! 

Ez a weboldal pedig a https://tinypng.com

Működése:


A díjmentes verzióban egyszerre 20 db (akár 100 képet is, 5 x 20 darabonként feltöltve), maximum egyenként 5MB méretű képet képes betömöríteni, amelyeket a sikeres tömörítést követően le tudunk tölteni. 

A fizetős verzió pedig évente 25$, amelyért cserébe korlátlan használatot kapunk, nincs megkötve a 20 db-os egyszeri feltöltési limit és képenként 75MB-os mérettel dolgozhatunk akár. 

Miért fontos a képek méretének kezelése? 

Minél nagyobb a használt képek mérete, annál hamarabb telik be a tárhelyünk és kell kérnünk bővítést, amit így elkerülhetünk, tehát nem lesz szükség felesleges kiadásra. 

A weboldal minél nagyobb méretű képeket tölt be, annál lassabb lesz a weboldal betöltési sebessége. Ez azon kívül, hogy a felhasználók számára jelentősen elvesz a használati élményből, akár a bosszantóan lassú weboldal határáig, még a Googleben elért eredményeinkre is negatív hatással lesz. 

A TinyPNG API is beköthető a webáruházaink, weboldalaink adminisztrációs felületébe, így nem szükséges külön a weboldalon tömöríteni a képeket, ezeket a webáruház automatikusan elkészíti a háttérben. További információért keresse munkatársainkat a sales@raccoonlab.hu email címen. 

Raccoon Lab - Minden jog fenntartva 2014 - 2024